Articol tradus si adaptat dupa http://www.desiringgod.org/articles/the-family-together-in-gods-presence
Familia: Impreuna in Prezenta Domnului
Inchinarea care Il are in centru pe Dumnzeu este extreme de importanta petru viata Bisericii. Venim la inchinarea de Dumnica cu o mare seriozitate, sinceritate si cu asteptare. Incercam sa eliminam tot ce este banal sau fara valoare din acest timp de inchinare.
Nu sustinem ca felul de inchinare a Bisericii noastre este singurul valid si nici ca ideile noastre sunt aplicabile in toate Bisericile.
De exemplu: Noi nu avem Programul Copiilor duminica dimineata in timpul partasiei Bisericii. Ar fi mai distractiv pentru copii, dar pe termen lung ar slabi puterea spirituala a Bisericii. Orice lucru are vremea lui – si credem ca macar ptr ora de inchinare trebuie sa mentinem reverenta maxima.
-
Parintii trebuie sa-l Iubeasca pe Dumnezeu
Sunt cateva motive pentru care indemnam parintii sa aduca copii la sluba Bisericii. Dar aceste argumente nu au greutate pentru parintii care nu iubesc sa se inchine inaintea lui Dumnezeu.
-
A sta impreuna
Inchinandu-ne impreuna putem stopa fragmentarea familiei contemporane. Agitata viata contemporana ne lasa putin timp de petrecut impreuna. Este greu sa evaluam cat de mult conteaza lucrurile facute impreuna cu familia saptamana dupa saptamana, an dupa an.
Inchinarea este lucrul cel mai valoros pe care il poate face un om. Efectul cumulat al celor 650 de slujbe divine petrecute cu tata si mama intre anii 4 si 17 este incomensurabil.
-
A fi parte de inchinarii
Parintii au resposabilitatea de a invata copii valoarea inchinarii prin exemplul lor propriu. De aceea e bine ca parintii sa ia copiii cu ei in timpul inchinarii pentru ca intradevar copii sa vada pasiunea si felul de inchinare a parintilor.
Copii trebuie sa vada cum tata si mama pleaca capul in rugaciuni sincere atat in timpul slujbei dar nu numai. Ei trebuie sa vada cum parintii canta cantece adresate lui Dumnezeu cu bucurie pe fata si cum asculta flamanzi si interesati Cuvantul lui Dumenzeu predicat. Ei trebuie sa vada cum parintii lor iau parte la intalnirea cu Dumnezeul cel viu.
Ceva pare sa fie rau atunci cand parintii iau copii la inchinare – in perioada lor de crestere – ca ii lasa cu alti copii sau adulti ca sa le fie exemplu in inchinare. Parintii ar trebuie sa fie trup si suflet pentru a intipari in inimila copiilor imensele valori ale reverentei in prezenta Dumnezeului Atotputernic.
-
Nu este o asteptare prea mare
Sa stea cuminte si sa fie linisiti timp de 1-2 ore duminica nu e o asteptare prea mare de la un copil sanatos in varsta de 6 ani. E nevoie de o masura de disciplina, dar este ceea ce vrem sa incurajam ca parintii sa puna in copii in primii 6 ani de viata.
In asa fel, vedem aceasta dorinta – de a tine copii in timpul inchinarii langa parinti – ca parte a unuo plan mai mare – acela de a deveni copii supusi si respectosi.
Copii pot fi invatati in primii 6 ani sa asculte de tatal si mama lor cand ei zic : “Stai cuminte si fa liniste”. Neputinta parintilor de a-si tine copii linistiti in timpul slujbei – nu e o problema ce trebuie rezolvata prin programe alternative la copii – ci prin educatia de acasa.
-
Nu toate trec pe langa urechile lor
Copii absorb o cantitate imensa de lucruri de valoare. Si acesta este adevarat chair si atunci cand zic ca sunt plictisiti.
Muzica si cuvintele le devin familiare. Mesajul cantarile incepe sa fie inteles. Forma inchinarii incepe sa devina naturala pentru ei. Corul creeaza o impresie speciala pentru ca este un stil de muzica ce nu-l aude in alta parte. Chiar daca mare parte din mesajul Biblic depaseste capacitatea de a intelege, experienta arata ce bogatie de informatie aud si isi amintesc copii.
Cuvintele folosite in rugaciuni, cantari sau chiar predica dau parintilor oportunitati imense de a impartasi cu copii lor despre credinta pe care o au. Daca parintii ar invata sa intrebe copii dupa slujba – ce au inteles si ce nu – si apoi le-ar explica ceea ce nu au inteles – capacitatea copiilor de a participa la slujba ar creste.
Nu orice lucru pe care il experimenteaza copii trebuie sa fie redus la nivelul lor. Unele lucruri trebuie – dar nu toate.
De exemplu – sa inveti o limba noua – poti merge pas cu pas de la alfabet la vocabular si apoi la sintaxa. Sau poti lua cursuri care sunt mult peste nivelul tau, in care tot ce auzi e o limba pe care nu o intelegi. Cei mai multi profesori sunt de acord ca a doua cale de a invata o limba este mai eficienta.
Slujbele divine nu sunt nefolositoare copiilor doar pentru ca sunte peste nivelul lor. Ei pot si vor creste in acest stil mai rapid decat crezi – daca parintii au o abordare constructive si plina de dragoste.
-
Apare un sentiment de veneratie divina
E un sentiment de veneratie si reverenta pe care copii o exeprimenteaza in prezenta lui Dumnezeu. Aceasta nu se intampla in timpul programelor de copii.
Un sentiment de necunoscut si misterios inalta sufletul unui copil sensibil in timpul unei inchinari solemne – asta daca parintii sunt si ei parte a inchinarii reale inaintea lui Dumnezeu. O adanca miscare a maretiei lui Dumnezeu poate cuprinde copilul, atingand inima in anumite momente ale unor imnuri marete or in timpul unor mesaje cu autoritate. Acestea sunt momente de nemasurata importanta in construirea unei inimi care se teme si Il iubeste pe Dumnezeu.
Noi nu credem ca acei copii care au fost doar la programele copiilor in intervalul de 6 – 12 ani vor fi mai mult inclinati sa se inchine inaintea Dumnezeului adevarat decat acei copii care au stat in acest intervar alturi de parintii lor. De fapt, chiar opusul este adevart.
Cel mai probabil este mai dificil sa adaptez un copil de 10-12 ani la slujbele Bisericii decat un copil de 5-6 ani. Cimentul este mai putin ud iar posibilitatile de a forma sentimentele inimii sunt deja depasite.
Comments by Ionut Ungureanu
Sabatul, ziua a saptea – porunca sau moft?
"Daca citeai bine articolul puteai vedea ca nu am zis ca..."
Sabatul, ziua a saptea – porunca sau moft?
"Imi plac oamenii care gandesc liber si cu puterea de a-si..."
Sabatul, ziua a saptea – porunca sau moft?
"De ce invierea e in ziua a saptea?"
Sabatul, ziua a saptea – porunca sau moft?
"Va salut cu mult respect. Voi publica comentariul dvs. doar..."
Pentru ce ne trebuie CREDINTA?
"Domnul sa ne dea Credinta aia corecta! merci Fly"