Am fost surprins sa gasesc pe unde site romanesc de stiri o stire legata de numarul crestinilor din lume. S-a intamplat pe jurnalul.ro si m-a pus pe ganduri.

In acest post pun doar statisticile urmand sa revin cu comentarii si aplicatii.

Care este diferenta de distribuire a crestinilor intre 1910 si 2010?

Potrivit unui studiu publicat de institutul de cercetare american Pew Forum, numărul creştinilor în lume creşte într-un ritm constant ( in 1910 35% din populatia lumii era crestina iar in 2010 32% din populatia lumii este crestina) dar răspândirea lor geografică a cunoscut schimbări profunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In lume trăiesc 2,18 miliarde de creştini, formând cel mai numeros grup religios, înaintea musulmanilor, potrivit unui studiu al institutului “Pew Forum on Religion and Public Life”.

Studiul “Creştinism mondial, raport privind mărimea şi repartiţia populaţiei creştine în lume”  notează că proporţia populaţiei creştine a rămas stabilă în ultimul secol, dar s-a modificat profund în ceea priveşte repartiţia la nivel planetar.

O harta interactiva cu totalitatea crestinilor din lume, o puteti gasi aici

Numărul creştinilor a crescut de patru ori în ultima sută de ani

Cu toate ca procentul crestinilor a ramas oarecum stabil, totusi putem spune ca numeric numarul crestinilor a crescut de 4 ori, tinand cont ca in 1910 populatia era de 1.8 miliarde iar in 2010 populatia lumii era de 6.9 miliarde (in anul 2011 s-a estimat cresterea la 7 miliarde a populatiei lumii)

Europa a pierdut locul fruntas

in 1910 in Europa erau crestini 66.3% din totalul crestinilor din lume iar in 2010 erau doar 25.9% din totalul crestinilor din lume. Cea mai mare crestere a fost in zona Asia-Pacific (4.5% la 13.1%) si Africa (de la 1.4% la 23.6%).

Jumătate dintre creştini sunt catolici

Jumătate dintre crestinii lumii sunt catolici, 37% protestanţi, 12% ortodocşi, restul de 1% fiind alcătuit în special din mormoni şi martori ai lui Iehova. Ei sunt cel mai numeros grup religios din lume, înaintea celor 1,6 miliarde de musulmani (23,4% din populaţia lumii).