Vrem sau nu vrem perioada aceasta a anului ne provoaca la a medita la ce am facut in anul care se incheie si la a decide ce vom face in anul urmator. Nu cred ca exista persoana care sa nu-si doreasca sa fie mai bun in anul urmator – mai bun in profesia pe care o are, mai bun in relatiile pe care le are, mai bun in relatie cu Divinitatea.

“Voi fi mai bun”

“Voi pierde mai putin timpul”

“Voi cheltui mai putini bani”

“Voi alege doar lucrurile importante”

“Voi fi mai credincios”

Acestea sunt exemple de decizii RELE – de ce rele? Pentru ca sunt nedefinite, nemasurabile, neclare si prea generale…

Totusi care sunt deciziile CORECTE? Orice decizie trebuie sa fie:

  1. Clara 
    • Sa stii clar la ce anume referi, la ce aspect al vietii tale. A spune “Voi fi mai bun” nu indica in ce anume vei incerca sa fii mai bun. „Voi fi un inotator mai bun“ presupune un domeniu in care sa incerci sa realizezi ceva.
  2. Masurabila
    • “Voi pierde mai putin timpul” e o decizie care nu poate fi masurata. Dupa o identificarea a lucrurile prin care pierdem timpul putem decide “Voi sta doar 20 minute pe zi in fata oglinzii” – o decizie care poate fi masurata si monitorizata.
  3. Practica
    • Deciziile trebuie sa aiba finalitate practica nu doar teoretica. O decizie care nu schimba nimic, nu e o decizie. “Voi alege doar lucrurile importante” e o decizie teoretica, fara implicare practica. A decide “Voi petrece 2 ore pe zi citind” este o decizie cu finalitate practica si usor de masurat.
  4. Luata in liniste
    • Deciziile gresite sunt luate in general in fuga sau sub presiune externa. Cele mai bune decizii sunt luate in liniste, cu sufletul plin de pace si in calm. Amanati alegerile pana pe 1-2 ianuarie, chiar daca in noaptea dintre 31 decembrie -1 ianuarie ati avea multe decizii de luat. Incercati sa le notati si apoi in liniste in zilele urmatoare sa reveniti la ele.
  5. In concoordanta cu valorile tale
    • Valorile tale sunt ceea ce iti ghideaza gandurile si comportamentul tau zilnic. Oricat de mult ti-ai dori sa ai un limbaj decent, sau sa te feresti de anumite comportamente pacatoase, ele nu pot fi schimbate decat modificarea valorilor din viata ta. Daca doresti schimbari majore nu incepe cu actiunile urate din viata ta, ci incepe cu valorile vietii tale. De exemplu “Voi petrece mai mult timp cu oamenii care-L cauta pe Dumnezeu” este o decizie care precede decizia “Anul acesta nu voi mai injura”. Sau “Voi citi macar un capitol din Biblie zilnic” e inaintea deciziei “Anul acesta nu voi mai fura

Asa dar, spor la decizii CORECTE!.

Apropo… care ar fi decizia pe care nu ai putea-o lasa nerespectata?